Zwangerschapsgingivitis

Zwangerschapsgingivitis1Wil je zwanger worden? Dan zijn er natuurlijk een aantal maatregelen die je van te voren neemt om ervoor te zorgen dat je zwangerschap voorspoedig verloopt. Zo is het bij de meeste vrouwen wel bekend dat het verstandig is om tijdig te beginnen met het slikken van foliumzuur om een open rug of een hazenlip te voorkomen. Wat veel minder bekend is, is dat ook een goede verzorging van het gebit belangrijk is.

Ontstoken tandvlees

Zwangerschapsgingivitis is een ander woord voor ontstoken tandvlees als gevolg van de zwangerschap. Als vrouwen in verwachting zijn lopen ze meer kans op deze ontstekingen, doordat de hormoonspiegel stijgt. Dit zorgt voor rood en gezwollen tandvlees en bloedingen tijdens het poetsen. Tandplak is de oorzaak van deze problemen. Door de zwangerschapshormonen reageert je lichaam hier overgevoelig op en kan je sneller last krijgen van ontstekingen.

Het gevaar van parodontitis

Als zwangerschapsgingivitis niet goed behandeld wordt, kan dit uiteindelijk leiden tot parodontitis, een ernstige ontsteking aan het tandvlees en het kaakbot. Dit is niet alleen nadelig voor jezelf, maar ook gevaarlijk voor je ongeboren kind. Bij jezelf kan parodontitis leiden tot het uitvallen van kiezen en tanden. Bij je ongeboren kind kan de ontsteking zorgen voor een te vroege geboorte of een (te) laag geboortegewicht. Het is een aandoening waar je dus zeker niet te licht over moet denken.

Voorkomen en behandelen

Het is daarom erg belangrijk om het ontstaan van zwangerschapsgingivitis te voorkomen. Dit kan je doen door je gebit iedere dag grondig schoon te houden en bij tekenen van ontstekingen meteen je mondhygiënist te raadplegen. Zij kunnen je vertellen wat je kan doen om je mondgezondheid weer op peil te brengen. Ook voordat je zwanger wilt worden is het belangrijk om je tandvlees goed door de mondhygiënist of tandarts te laten controleren. Zo weet je zeker dat je geen last hebt van een beginnende ontsteking op het moment dat je zwanger wordt.

Wat kan je zelf doen?

Let op bepaalde symptomen zoals: rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten, loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kan duiden op parodontitis. Wanneer je deze symptomen hebt, vraag dan advies aan je mondhygiënist. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.

Zwangerschapsgingivitis2Tips voor een gezonde mond tijdens de zwangerschap

  • Poets je tanden twee maal per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta na het ontbijt en voor het slapen gaan.
  • Reinig dagelijks, bij voorkeur ’s avonds, de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers of flossdraad of ragers.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 per dag.

Fabel en tips

  • Er gaan wel eens geruchten rond dat iedere zwangerschap één tand per kind kost. Hoewel, zoals gezegd, de kans op tandvleesproblemen groter is, hoeft de zwangerschap bij een effectieve mondverzorging de gezondheid van je tanden niet te beïnvloeden.
  • Door ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap eten vrouwen over het algemeen weinig en vaak. Hierdoor neemt de kans op gaatjes toe doordat het aantal eetmomenten toeneemt en de zeven keer per dag overschrijdt. Probeer vast te houden aan de reguliere maaltijden. Dit heeft een positieve invloed op je algemene gezondheid en op de gezondheid van je gebit.
  • In de eerste maanden van de zwangerschap kan het voorkomen dat je vanwege ochtendmisselijkheid moet overgeven. En hoewel je waarschijnlijk geneigd bent direct je tanden te poetsen kan je beter even wachten. Het maagzuur maakt het glazuur kwetsbaar. Door direct te poetsen is de kans groter dat je het glazuur wegpoetst. Het is daarom beter om je mond goed te spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel.
  • In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling komt dus niet in de buurt van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts bekend is met je zwangerschap maakt hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s.